Oslo og voldtekt

I dag våknet Oslos befolkning til nyhetene om at et flertall av kvinner som blir utsatt for voldtekt er såkalt vanskeligstilte av ulik karakter. Mange slet med psykiske problemer.

Rapporten er fra Oslopolitiet, fra 2011. Analysene er basert på anmeldte voldtekter i 2010.

Undertegnede fikk kaffen i vrangstrupen. Her blir en sittende igjen med et bilde av at voldtatte kvinner er ” svake og syke”. Forskerne som blir intervjuet i NRKs artikkel på nett tar alle forbehold. Psykologen som ble intervjuet live, gjorde det nærmest ikke.  Det er en kjensgjerning at det er store mørketall når det gjelder antall voldtekter. Kun et fåtall voldtekter blir anmeldt og tallene svinger. En av hovedoppgavene er å få kvinner som er voldtatt til å anmelde. Hovedansvaret har myndigheter, politi og rettsvesen.

Men media og fagpersoner har også et ansvar. Hvordan formulerer man meninger om noe som alle har en mening om, og som er preget av mørketall? Myter oppstår lett, såkalte sannheter likeså. Her må media og andre være nøye med hvordan man formulerer seg, så ikke usanne bilder blir til fakta. Det er meget mulig at mange kvinner som er utsatt for voldtekt sliter med psykiske lidelser, men det dekker ikke hele bildet.

Vi er bekymret for stereotypiseringer av voldtektsofre, som i verste fall kan medføre følelsen av ekstra skyld og færre anmeldelser.  All forskning rundt voldtekt er gode bidrag i å kartlegge og derav utarbeide tiltak. Politiets rapport faller innunder den kategorien. Alt må leses og tolkes med forbehold. Den omtalte rapporten fra Politiet i Oslo konkluderer delvis med: ”Antallet anmeldelser sank fra 2009 til 2010. Det synes ikke være noen grunn til alarmberedskap.” Året etter, 2011, var det mørkeste året for Oslopolitiet, med over 50 overfallsvoldtekter. Dette kunne være grunnlag for å slakte politiets arbeid, men det gjøres ikke. Nettopp fordi man vet at det ikke er grunnlag for det.

Vi tilhører en tverrpolitisk ressursgruppe mot voldtekt, som har kommet fram til mange gode forslag mot voldtekt.https://stoppvoldtekt.wordpress.com/vare-krav/ Vi trenger mer forskning, men mindre stigmatiseringer.

Tone Dahl og Anne Cathrine Berger, bystyrepolitikere, AP.

(Innlegget ble publisert på Dagsavisens Nye Meninger 3.juli 2012)

Reklamer

3 kommentarer på “Oslo og voldtekt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s