Mer handling!

Alle som får en gave vet at de må gjengjelde den. Det er litt over to uker siden Aksjon stopp voldtekt ga samtlige stortingspolitikere en politisk gavepakke bestående av tolv krav og løsningsforslag. I går kom ”Handlingsplanen mot voldtekt 2012-2014”.  Da ble det klart at vi har gitt en BMW og fått gammel sykkel tilbake.

Handlingsplanen innfrir kun to og ett halvt av våre tolv krav:

Myndighetene har igjen lovet å gjennomføre en omfangsundersøkelse av hvor mange som blir voldtatt. Ett poeng!

De styrker skolens rolle som forebygger. Ett poeng!

De skal lage en nettportal om voldtekt med spørsmål/svar tjeneste. Ett halvt poeng!

”Voldtekt er den verste forbrytelsen som kan skje et menneske!” sa helseminister Anne Grethe Strøm Eriksen under pressekonferansen for handlingsplanen i går. Da burde hun ikke bare si at skolehelsetjenesten har en viktig rolle som forebygger, men faktisk sørge for at minstestanderen til helsedirektoratet for antallet elev per helsesøster blir etterlevd. (Aksjonens krav nr. 5)

”Politiet må prioritere voldtektsetterforskning”, sa justisminister Grete Faremo. Men tiltakene på for å styrke etterforskningen består av fagseminarer og kompetanseheving. KRIPOS-enheten for seksualforbrytelser har i dag IKKE døgnbemanning. De skal bistå politikontorer over hele landet, men kun hvis telefonen kommer inn i normal arbeidstid, som om voldtekt skjer mellom ni og fem på hverdager.  I handlingsplanen lover man ikke mer midler til enheten, men en evaluering. Det blir altfor altfor svakt. (Aksjonens krav nr. 10)

Voldtekt er ikke sektorinndelt, og det er bra at fire departement går sammen om en handlingsplan. Men den lover lite handling og er full av ord som vurdere, evaluere og fagseminar.  Hvis voldtekt er den mest alvorlige forbrytelsen et menneske kan utsettes for, så burde man kunne love forpliktende tiltak.

Vi venter fortsatt på gave, kjære ministere, for vi kommer ikke langt med en sykkel.

av Hannah Helseth, på vegne av Aksjon Stopp Voldtekt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s